Rezervo muaj më parë dhe paguaj 50£ për të përkëdhelur lopët…

Kohët e fundit, shumë vizitorë vijnë nga shumë larg në Dumble Farm në veri të Anglisë, jo sepse duan të blejnë djathë dhe qumësht atje, por për të përkëdhelur lopët.

Disa njerëz pëlqejnë kontaktin me qentë, të tjerë me macet ose kuajt, dhe ka nga ata që pëlqejnë të ‘shoqërojnë’ me lopë,” tha një nga pronaret e fermës, Fiona Wilson për AFP, duke shpjeguar se njerëzit në të vërtetë “vijnë për mirëqenien e tyre. Është vërtetuar shkencërisht se afërsia e këtyre kafshëve shtëpiake të mëdha lehtëson ankthin dhe vepron pothuajse si terapi për shumë njerëz”.

Përkëdhelja dhe pastrimi i lopëve tërheq çifte, familje dhe dashamirës të këtyre kafshëve të zbutura nga i gjithë vendi. Vizita e lopëve në Dumble Farm rezervohet muaj më parë me 50 £ (58,30 €) për person.

Pronarët e Dumble Farm pranë Beverley në East Yorkshire, si shumë fermerë të tjerë, janë goditur rëndë nga rënia e mprehtë e çmimeve të qumështit dhe, së fundmi, nga inflacioni i lartë.

Dhjetëra mijëra kultivues janë larguar nga sektori gjatë dekadave të fundit. Sipas shifrave zyrtare nga Biblioteka e Dhomës së Komunave, në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 1950 kishte 196,000 ferma qumështore, por deri në vitin 1995 vetëm 35,700 mbetën aktive.

Rënia e çmimeve të qumështit dhe rritja e kostove të energjisë, karburantit, ushqimit dhe plehrave pas shpërthimit të luftës në Ukrainë në shkurt 2022 kanë vulosur fatin e shumë fermerëve.

Shifrat nga Bordi i Zhvillimit të Bujqësisë dhe Hortikulturës, shoqata britanike e fermerëve, thonë se deri në tetor 2023 do të mbeten vetëm 7,500 fermerë në Britani. Përveç kësaj, pronarët e Dumble Farm janë përballur me përmbytje gjashtë herë në shtatë vitet e fundit, duke e lënë atë nën ujë për muaj të tërë.

Të Fundit