Ramses II, rindërtohet fytyra e faraonit egjiptian: kishte 103 fëmijë, 200 të dashura dhe 11 gra

Falë teknologjive të avancuara, një ekip shkencëtarësh arriti të rindërtonte fizionominë e faraonit legjendar egjiptian Ramses II, i cili kishte 103 fëmijë, 200 të dashura dhe njëmbëdhjetë gra, 3300 vjet pas vdekjes së tij.

Si pjesë e dyqindvjetorit të deshifrimit të hieroglifeve nga Champollion, programi “Des Racines et des Ailes” do të zbulojë fytyrën e faraonit në moshën 45 dhe 91. Imazhet e para të papublikuara janë publikuar nga France Info.

E udhëhequr nga Caroline Wilkinson, një antropologe mjeko-ligjore në Universitetin John Moores të Liverpool-it në Angli dhe Sahar Saleem, një paleoradiologe në Universitetin e Kajros në Giza, Egjipt, ekipi i ekspertëve punoi në mumjen e ruajtur në Muzeun e Qytetërimeve të Kajros. Falë teknologjive të avancuara, ekspertët arritën të “deshifrojnë kafkën e Ramses II”, specifikuan ata në një dokumentar, të transmetuar nga France Info.

“Kur vëzhgojmë për herë të parë një kafkë, fillimisht kërkojmë tiparet karakteristike më të dukshme,” tha Caroline Wilkinson, duke shtuar se “për shembull, në Ramses II, ka një kockë hundore shumë të madhe,” shtoi ajo.Gjatë punës së vazhdueshme, Caroline Wilkinson dhe ekipi i saj ishin në gjendje të përcaktonin vendndodhjen e muskujve të fytyrës së faraonit. “Sa më i fortë të jetë muskuli, aq më shumë insertet lënë shenja të dukshme në sipërfaqen e kafkës”, shpjegoi shkencëtari.

Sipas France Info, antropologu mjekoligjor përdori softuerin e përdorur në hetimet penale për t’i dhënë fytyrë Ramses II. Informacioni i ofruar nga puna e radiologes Sahar Saleem bëri të mundur përcaktimin e ngjyrës edhe të lëkurës.

Të Fundit