Belinda Balluku: Në 2030 Shqipëria do prodhojë vetë energjinë – Stop
Aktualitet, Lajme, Të Gjitha

Belinda Balluku: Në 2030 Shqipëria do prodhojë vetë energjinë

“Çojmë përpara investimet e nisura në këtë sektor”

Synimi i qeverisë shqiptare është që brenda 8 vitesh, vendi të prodhojë vetë të gjithë energjinë që nevojitet dhe madje të ketë mundësi të eksportojë. Planin e ka shpjeguar në samitin e Berlinit zv/Kryeministrja dhe njëkohësisht ministre e Energjisë, Belinda Balluku.

“Të gjitha projektet që ne kemi planifikuar në fushën energjetike, në fund të vitit 2030 do të ofrojnë 4 terravat më shumë prodhim vendas për Shqipërinë duke mbuluar kështu të gjithë nevojën e tregut shqiptar dhe duke e kthyer Shqipërinë nga një vend importues neto të energjisë, në një eksportues neto të energjisë dhe padyshim duke i dhënë kështu rajonit mundësi për më shumë siguri energjetike”.

Balluku rendit një sërë investimesh në përballimin e krizës dhe rritjen e kapacitetit energjetik të vendit.

“Projekti i terminalit të lundrueshëm të Vlorës për gazin e lëngshëm, ashtu edhe prodhimi i shtuar që do të vijë nga termocentrali i Vlorës, por mbi të gjitha tubi i transmetimit të gazit që do të lidhë këtë port të lundrueshëm me pikën e daljes së TAP, janë padyshim një nga projektet më të rëndësishme të integruara që do të ndikojnë të gjithë sigurinë energjetike të rajonit duke e vendosur kështu Shqipërinë në krye të listës përsa i përket investimeve në fushën energjetike në kuadër të kësaj krize”.

Në samitin e Ballkanit Perëndimor, nën ombrellën e Procesit të Berlinit u fol për rritjen e bashkëpunimit mes vendeve për përballimin e krizës globale të energjisë dhe inflacionit. Balluku tha se partnerët, bankat dhe institucionet vlerësuan Shqipërinë për ankandet transparente që kanë sjellë investime të huaja.

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *