Studimi: Vetëm një pije alkoolike në ditë mund të ndikojë në presionin e gjakut

Një studim i ri zbuloi se vetëm një pije alkoolike në ditë rrit presionin sistolik të gjakut numri më i lartë në një lexim të presionit të gjakut edhe tek burrat dhe gratë pa hipertension ekzistues.

“Ne nuk gjetëm efekte të dobishme tek të rriturit që pinin një nivel të ulët alkooli në krahasim me ata që nuk pinin alkool,” tha autori i vjetër i studimit Dr. Marco Vinceti.

Ndikimi negativ i alkoolit në presionin sistolik të gjakut vazhdoi të rritet me kalimin e viteve, zbuloi studimi, madje edhe te burrat dhe gratë që pinin pak çdo ditë. Sasi të vogla të alkoolit rritën gjithashtu presionin e gjakut më të ulët ose diastolik, por vetëm te meshkujt, sipas studimit, i cili u botua të hënën në revistën Hypertension.

“Të dy leximet sistolike dhe diastolike kontribuojnë në rrezikun (kardiovaskular) dhe shkojnë paralelisht, por nga të dyja, presioni i gjakut sistolik është padyshim faktori më i rëndësishëm i rrezikut tek të rriturit,” tha bashkëautori i studimit Dr. Paul Whelton, kryetar i shëndetit publik global.

Presioni i gjakut matet në njësi të milimetrave të merkurit (shkurtuar si mmHg) dhe shkruhet si dy numra, njëri mbi tjetrin. Leximi i sipërm ose sistolik, i cili përfaqëson forcën e gjakut kundër mureve të arterieve kur zemra tkurret, është një “faktor kryesor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare për njerëzit mbi 50 vjeç”, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Leximi i ulët diastolik mat presionin në arterie ndërsa muskuli i zemrës pushon midis rrahjeve. Një lexim normal sistolik është zakonisht 120 mm Hg ose më poshtë, por tenton të rritet pasi enët e gjakut dobësohen dhe ngushtohen me kalimin e moshës, tha AHA.

Një lexim normal diastolik është nën 80 mm Hg, por fillon të bjerë me kalimin e moshës pasi arteriet humbasin elasticitetin e tyre dhe ngurtësohen, duke çuar ndonjëherë në një rritje të pulsit.

“Alkooli nuk është sigurisht shkaktari i vetëm i rritjes së presionit të gjakut; megjithatë, gjetjet tona konfirmojnë se kontribuon në një mënyrë kuptimplote, “tha Vinceti, gjithashtu një profesor ndihmës në departamentin e epidemiologjisë. “Këshillohet kufizimi i marrjes së alkoolit dhe shmangia e tij është edhe më mirë.”

Koncepti se alkooli i tepërt rrit presionin e gjakut ka ekzistuar për një kohë të gjatë, tha Dr. Andrew Freeman, drejtor i parandalimit kardiovaskular dhe mirëqenies në Shëndetin Kombëtar të Hebrenjve në Denver.

“Megjithatë, ky rishikim zbuloi se nivelet relativisht të ulëta të alkoolit ndikuan në presionin e gjakut,” tha Freeman, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim. “Pra, për mua, ky është një studim tjetër që tregon se mund të mos ketë ndonjë sasi të sigurt alkooli”.

Sipas studimit, tek njerëzit që konsumonin mesatarisht 48 gram alkool në ditë, ose gati 3,5 pije standarde amerikane, presioni sistolik i gjakut u rrit gati 5 mm Hg gjatë të njëjtit hark kohor krahasuar me ata që nuk pinë.

Të Fundit