Shkencëtarët në Çikago: Po i afrohemi zbulimit të forcës së pestë të natyrës

Shkencëtarët në Çikago thonë se mund të jenë më afër zbulimit të ekzistencës së një force të re të natyrës.

Ata kanë gjetur më shumë prova se grimcat nën-atomike, të quajtura muone, nuk po sillen në mënyrën e parashikuar nga teoria aktuale e fizikës nën-atomike.

Shkencëtarët besojnë se një forcë e panjohur mund të jetë duke vepruar mbi muonet. Do të nevojiten më shumë të dhëna për të konfirmuar këto rezultate, por nëse ato verifikohen, mund të shënojë fillimin e një revolucioni në fizikë.

Të gjitha forcat që përjetojmë çdo ditë mund të reduktohen në vetëm katër kategori: graviteti, elektromagnetizmi, forca e fortë dhe forca e dobët. Këto katër forca themelore rregullojnë mënyrën se si të gjitha objektet dhe grimcat në Univers ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Gjetjet janë bërë në një strukturë amerikane për përshpejtuesin e grimcave të quajtur Fermilab. Ato bazohen në rezultatet e shpallura në vitin 2021, në të cilat ekipi i Fermilab sugjeroi fillimisht mundësinë e një force të pestë të natyrës.

Që atëherë, ekipi hulumtues ka mbledhur më shumë të dhëna dhe ka reduktuar pasigurinë e matjeve të tyre me një faktor prej dy, sipas Dr Brendan Casey, një shkencëtar i lartë në Fermilab.

Në një eksperiment me emrin tërheqës ‘g minus dy (g-2)’ studiuesit përshpejtojnë grimcat nën-atomike të quajtura muone rreth një unaze me diametër 50 këmbë, ku ato qarkullojnë rreth 1000 herë me gati shpejtësinë e dritës. Studiuesit zbuluan se ata mund të sillen në një mënyrë që nuk mund të shpjegohet nga teoria aktuale, e cila quhet Modeli Standard, për shkak të ndikimit të një force të re të natyrës.

Bazuar në një zonë prej 2700 hektarësh pranë Çikagos, Fermilab është laboratori kryesor i fizikës së grimcave në Amerikë.

Studiuesit besojnë se do të kenë të dhënat që u nevojiten dhe se pasiguria teorike do të jetë ngushtuar brenda dy vjetësh mjaftueshëm që ata të arrijnë qëllimin e tyre. Thënë kështu, një ekip rival në Large Hadron Collider të Evropës (LHC) shpreson të arrijë atje i pari.

Dr Mitesh Patel nga Imperial College London është në mesin e mijëra fizikantëve në LHC që përpiqen të gjejnë të meta në Modelin Standard. Ai i tha BBC News se njerëzit e parë që do të gjenin rezultate eksperimentale në kundërshtim me modelin standard do të ishin një nga zbulimet e të gjitha kohërave në fizikë.

Muonët janë të ngjashëm me elektronet që rrotullohen rreth atomeve dhe janë përgjegjës për rrymat elektrike, por ato janë rreth 200 herë më të mëdha.

Të Fundit