Shkencëtarët kinezë klonojnë “superlopët” që prodhojnë 18 tonë qumësht në vit

Shkencëtarët kinezë kanë klonuar me sukses tre “superlopë” që mund të prodhojnë një sasi jashtëzakonisht të madhe qumështi, raportojnë mediat kineze.

Gazeta shtetërore Ningxia Daily raportoi se ekspertët nga Universiteti Veriperëndimor i Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore dhe Pylltarie kanë klonuar bagëtinë Holstein-Friesian me origjinë nga Holanda, raporton SE-EN.

Këto lopë mund të prodhojnë 18 ton qumësht në vit, ose 100 ton qumësht gjatë jetës së tyre; që është pothuajse 1.7 herë më shumë se sasia e qumështit të prodhuar nga një lopë mesatare në SHBA.

Siç thonë ata, kafshët e klonuara kanë lindur në fillim të këtij viti. I pari nga viçat e klonuar ka lindur më 30 dhjetor me prerje cezariane, për shkak të madhësisë së tij relativisht të madhe prej 56.7 kilogramësh.

Shkencëtarët klonuan 120 embrione nga qelizat e lopëve shumë produktive dhe i vendosën në një lopë zëvendësuese. Shkencëtari që udhëhoqi projektin, Yin Yaping, tha se klonimi i “superlopëve” ishte një hap i madh përpara pasi i lejoi Kinës të mbarështonte racat më të mira “në një mënyrë ekonomikisht të mundshme”.

“Vetëm pesë nga 10.000 lopë në Kinë mund të prodhojnë 100 ton qumësht gjatë jetës së tyre, gjë që i bën ato një burim të vlefshëm mbarështimi. Por ndonjëherë është e vështirë të përcaktohet saktësisht se cila kafshë është, gjë që e bën të vështirë rritjen e tyre. Ne planifikojmë në dy deri në tre vjet, le të krijojmë një tufë me më shumë se 1000 superlopë për të reduktuar varësinë e Kinës nga importet e lopëve”, tha Yin.

Të Fundit