Pesticidet, të pranishme në flokët e 91% të punonjësve të Parlamentit Europian – Stop
Bota, Të Gjitha

Pesticidet, të pranishme në flokët e 91% të punonjësve të Parlamentit Europian

Një studim i kryer nga OJQ-ja Pollinis arriti në përfundimin se 91% e njerëzve të testuar në Parlamentin Evropian kanë gjurmë pesticidesh në flokët e tyre. Pollinis është një OJQ franceze jofitimprurëse që lufton kundër rënies së pjalmuesve dhe erozionit të biodiversitetit, duke promovuar bujqësinë e qëndrueshme. Për të dokumentuar ndotjen mjedisore nga pesticidet, organizata nisi një fushatë duke mbledhur mostra flokësh nga 44 persona, duke përfshirë eurodeputetë, shkencëtarë dhe gazetarë. Mostrat u analizuan për 62 substanca kimike (përfshirë 20 të ndaluara në Bashkimin Evropian), për të vlerësuar praninë dhe qëndrueshmërinë e tyre në mjedis.

Termi pesticid i referohet substancave ose formulimeve të përdorura për parandalimin, kontrollin ose eliminimin e organizmave – bimëve, kafshëve, kërpudhave dhe baktereve – që konsiderohen të padëshirueshëm. Varësisht nga synimi i tyre, pesticidet ndahen në disa kategori: herbicide ose herbicide (kundër barërave të këqija), insekticide (kundër insekteve), fungicide (kundër kërpudhave dhe mykut).

Të përdorura gjerësisht në bujqësinë konvencionale, pesticidet gjenden gjithashtu në produkte të shumta shtëpiake: trajtimet e drurit, repelentët e mushkonjave, produktet veterinare (pesticidet), produktet e kopshtarisë.

Testimi i flokëve është një mjet efektiv për të vlerësuar shkallën e ndotjes me pesticide në mjedis. Në fakt, ndërsa flokët rriten, ato ushqehen në rrënjë nga enët e gjakut dhe magazinojnë ndotësit ndaj të cilëve është ekspozuar trupi. Përqendrimet e pesticideve të zbuluara lidhen drejtpërdrejt me nivelin e ekspozimit dhe prania e tyre në flokë nuk ndikohet nga ndryshimet afatshkurtra të ekspozimit si në gjak apo urinë.

Nga kjo analizë dolën disa të dhëna shqetësuese: 91% e njerëzve rezultuan pozitivë për praninë e pesticideve dhe, midis atyre me të paktën një pesticid të zbuluar, 95% përmbanin pesticide ose metabolitë të tyre të paautorizuar në Bashkimin Evropian. Nga 62 komponime të kërkuara, 27 (44%) ishin të pranishëm në të paktën 1 mostër, ndërsa prania e 3 pesticideve mesatarisht u regjistrua në çdo person. Numri më i madh i formulimeve të zbuluara në një mostër flokësh ishte 11.

Fatkeqësisht, pesticidet janë të pranishëm kudo në mjedis dhe ekspozimi ndodh kryesisht me gëlltitje dhe thithje: përmes ujit dhe ushqimit, aktiviteteve shtëpiake, por edhe përmes ajrit, pasi këto substanca mund të vendosen në grimcat e pluhurit që thithim. Duhet mbajtur mend se pesticidet mund të shpërndahen nga era për disa kilometra rreth zonës së spërkatjes. Përveç kësaj, burimet jo-bujqësore të emetimeve si produktet shtëpiake, repelentët e mushkonjave, produktet veterinare (pesticidet), trajtimet e marimangave ose produktet fitosanitare si herbicidet ose insekticidet që shiten në supermarkete janë kryesisht të nënvlerësuara. Strukturat prej druri (kornizat, mobiljet e vjetra prej druri) trajtohen për të shmangur dëmtimin nga myku ose insektet.

Shumë nga këto substanca janë të qëndrueshme në mjedis, edhe vite pas ndalimit të tyre. Në disa raste, komponimet e ndaluara në Bashkimin Evropian janë të autorizuara në vende të tjera dhe mund të jenë të pranishme në ushqime dhe fruta të importuara. Pesticidet si pentaklorofenoli (një nga tre substancat e zbuluara me përqendrimet më të larta) u përdorën për të trajtuar mobiljet e vjetra ose strukturat prej druri në shtëpi dhe tani lëshohen në mjedis gjatë rinovimeve. Dëshmi e jetëgjatësisë së këtyre kimikateve është zbulimi se 4.4 DDE, një metabolit i DDT, është pesticidi më i zbuluar, edhe pse ai u ndalua nga BE më shumë se 40 vjet më parë (1978).

/ Il Fatto Alimentare /

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *