Një virus për të vrarë kancerin, shkencëtarët nisin testimin te njeriu – Stop
Bota, Të Gjitha

Një virus për të vrarë kancerin, shkencëtarët nisin testimin te njeriu

Shkencëtarët kanë injektuar për herë të parë te një njeri një virus të ri që vret kancerin. Virusi, i njohur si Vaxinia, ka rezultuar i suksesshëm në testet me kafshët. Megjithatë, testi i vërtetë i efikasitetit të tij fillon me këtë provë të re klinike.

Sapo dëgjon fjalën virus, menjëherë mendon për diçka të keqe. Por Vaxinia është po përdoret nga shkencëtarët si armë potenciale në luftën kundër kancerit.

Shpresa këtu është se virusi do të përforcojë përgjigjen imune të trupit kundër kancerit. Vetë virusi është krijuar posaçërisht për të vrarë qelizat e kancerit. Dhe, në testet e mëparshme me kafshë, shkencëtarët kanë parë rezultate shumë premtuese.

Ata e kanë projektuar virusin vrasës të kancerit për të dëmtuar jo vetëm qelizat e kancerit, por edhe për t’i bërë ato më të njohura për sistemin imunitar të trupit. Studiuesit shpresojnë se kjo do të ndihmojë në forcimin e reagimit të trupit, duke e lejuar atë të luftojë më mirë sëmundjen e rëndë.

Provat e mëparshme klinike të barnave kundër kancerit kanë treguar gjithashtu rezultate premtuese. Por, Vaxinia mund të ndihmojë edhe në hapjen e dyerve të reja.

Sigurisht, përpara se të kalonin në testet njerëzore, shkencëtarët testuan virusin te kafshët. Në shumë raste, ata panë sukses të madh në tkurrjen e tumoreve në eksperimentet me kafshë në laboratore. Virusi që vret kancerin ka treguar se mund të zvogëlojë madhësinë e tumoreve të kancerit të mushkërive, gjirit, vezoreve, pankreasit dhe zorrës së trashë.

Pasi panë këtë sukses, shkencëtarët vendosën të kalojnë në testimin njerëzor. Rezultatet që shihen te kafshët jo gjithmonë përkthehen drejtpërdrejt te pacientët njerëzorë. Ka shumë arsye për këtë, padyshim, por studiuesit shpresojnë se ky virus mund të përmirësojë mundësinë e pacientëve për të luftuar kundër kancerit.

Aktualisht, Vaxinia do të testohet në një provë të Fazës 1 me vetëm 100 pacientë me kancer. Këta pacientë kanë tumore të ngurta metastatike ose të avancuara dhe secili ka provuar të paktën dy trajtime të tjera. Studiuesit planifikojnë ta administrojnë ilaçin në dy grupe të ndryshme. I pari do të marrë vetëm Vaxinia. Grupi i dytë do të marrë virusin që vret kancerin plus një medikament imunoterapie.

Sigurisht, provat e Fazës 1 kanë të bëjnë kryesisht me sigurinë dhe gjetjen e dozës optimale. Si i tillë, mund të mos provojë efikasitetin e virusit në tërësi. Megjithatë, është një hap tjetër i rëndësishëm në gjetjen e një metode alternative për të luftuar kancerin. Prova aktualisht pritet të përfundojë në fillim të vitit 2025. Pra, do të kalojë pak kohë para se të shohim ndonjë rezultat përfundimtar.

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *