Nga viti i ardhshëm duhet të paguani 5 euro për të vizituar Venecian

Duke filluar nga pranvera e vitit 2024, vizitorët në qytetin lundrues do të duhet të paguajnë 5 euro (5,40 dollarë) për të hyrë në ditët e pikut nëse nuk do të qëndrojnë natën.

Por ky nuk është ende një lëvizje e përhershme, autoritetet e Venecias janë angazhuar për një “eksperiment” 30-ditor, sipas kryebashkiakut Luigi Brugnaro, i cili ndau lajmin në Twitter/X.

Në vend që të operojnë gjatë një muaji kalendarik, autoritetet do të shpërndajnë ditët me pagesë përgjatë vitit, duke zgjedhur ditët që parashikohen të jenë më të ngarkuara, për shembull fundjavat e festave dhe periudhat e pikut të karnavaleve.

Në një deklaratë, këshilli tha se “qëllimi është të dekurajojë turizmin ditor në periudha të caktuara”. Ai shtoi se një rezolutë e ardhshme do të përcaktojë datat në të cilat tarifa do të zbatohet.

Udhëtarët ditorë mbi 14 vjeç që hyjnë në “qytetin e vjetër” të Venecias, i gjithë qyteti i lagunës, do të duhet të paguajnë.

Përjashtimet ekzistojnë për vendasit, udhëtarët dhe ata me shtëpi të dyta në qytet, të cilët kanë paguar taksën lokale të pronës, si dhe për turistët që qëndrojnë gjatë natës në komunë dhe ata që marrin pjesë në ngjarje sportive.

Ata me përjashtime do të duhet të regjistrohen në internet për të rezervuar udhëtimin e tyre.

Që nga viti 2019, autoritetet e qytetit kishin debatuar një “contributo di accesso” (tarifë aksesi) për të gjithë udhëtarët ditorë, gjatë gjithë vitit, në një shkallë rrëshqitëse nga 3 euro në 10 euro.

Shifra kryesore prej 10 eurosh tani është reduktuar në 5 euro të përkohshme. Ata që vizitojnë vetëm “ishujt e vegjël” të lagunës do të përjashtohen gjithashtu, që do të thotë se, siç qëndron aktualisht formulimi, turistët që vizitojnë vetëm Burano ose Murano, dy ishuj që vuajnë nga mbiturizmi nuk do të duhet të paguajnë nëse do të arrijnë atje direkt.

Megjithatë, shumica e vizitorëve nga jashtë rajonit të Venetos kalojnë nëpër qytet për t’i arritur ata, kështu që do të duhet të paguajnë akoma.

Simone Venturini, këshilltarja e qytetit për turizmin, tha në një deklaratë se ndryshimet ishin bërë nga propozimi origjinal pasi morën mendimet e qytetarëve dhe këshilltarëve të opozitës.

Paratë e marra në tarifat e hyrjes do të mbulojnë koston e sistemit të rezervimit, por asgjë më shumë. Rezoluta pritet të miratohet nga këshilli bashkiak më 12 shtator.

Të Fundit