Korbi mban mëri kundrejt atyre që e “trajtojnë keq” dhe e ndan dhe me zogjtë e tjerë, studimi tregon se… – Stop
Aktualitet, Të Gjitha

Korbi mban mëri kundrejt atyre që e “trajtojnë keq” dhe e ndan dhe me zogjtë e tjerë, studimi tregon se…

Për shumë vite, studiuesit kanë konsiderua zogjtë specie me inteligjencë të ulët, sepse truri i tyre ishte thellësisht i ndryshëm nga njerëzit, duke filluar qe nga përmasat e zvogëluara.

Por një studim më i thellë i botës së zogjve ka nxjerrë në dritë fakte shumë interesante që kanë çuar në një rivlerësim të jetës së shpendëve.

Midis zogjve më inteligjentë janë korbat dhe sorrat, dhe jo vetëm sepse janë në gjendje të krijojnë, përdorin dhe kujdesen për mjetet, por edhe sepse duket se janë në gjendje të ndiejnë dhe të mbajnë inat kundër njerëzve.

Në një studim të botuar në revistën Royal Society Publishing u ekzaminua një sjellje interesante: duket se korbat janë në gjendje të kujtojnë fytyrën e atyre që i trajtojnë keq për një kohë të gjatë dhe të vendosin zogj të tjerë kundër armikut.

Në eksperiment, dy studiues kishin dy maska, njëra me tipare neutrale (ishte fytyra e ish nënkryetarit amerikan Dick Cheney) dhe një që përshkruante fytyrën e një njeriu të shpellave.

Personi që mbante maskën e njeriut të shpellave, sa herë që arrinte në një vend të frekuentuar nga korbat, kapte disa, u lidhte putrat dhe më pas i linte përsëri të lirë – një trajtim korbat me siguri nuk duhet ta kenë parë argëtues. Sapo sorrat ishin të lira, ata filluan të lëshonin zhurma në veçanti ndaj njeriut të shpellës, të cilin studiuesit e identifikuan si një tingull “fyerjeje”.

Konfuzioni i shkaktuar nga konflikti midis sorrave dhe shpellës tërhoqi zogj të tjerë të cilët përfundimisht u bashkuan me sorrat për të qortuar dhe sulmuar viktimën, edhe nëse ata nuk e kishin takuar kurrë atë person më parë. “Grupe zogjsh nga 2 deri në 15 ekzemplarë na sulmuan duke u zhytur nga qielli deri në disa metra larg nesh”, tha studiuesi me maskën e njeriut të shpellave.

Nuk mbaron me kaq. Kur studiuesit vizituan vende të largëta të populluara nga sorra, zogjtë sulmuan njeriun e shpellës para se ai madje të shqetësonte sorrat me rrugën e tij. Fjala ishte përhapur dhe korbat e dinin se çfarë duhej të bënin për të përzënë atë fytyrë me pamje groteske. Dhe skena e sulmit të sorrave u përsërit e njëjtë edhe pas 5 vjetësh.

Sipas studiuesve, korbat  mund të jetojnë nga 15 deri në 40, megjithëse shumica e korbëve nuk i arrijnë këto mosha. Në çdo rast, të rriturit që mbijetojnë për një kohë të gjatë ruajnë në kujtesën e tyre ngjarjet që ata i konsiderojnë më të rëndësishme për mbijetesën e tyre, të tilla si fytyra e njeriut të shpellave.

Burimi:  https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2011.0957

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *