Vendit nuk i ndahen fatkeqësitë, kosto të reja për buxhetin

Ekonomia shqiptare ka pësuar goditje të rëndë pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, pasi 202 mijë persona u prekën direkt dhe indirekt, ndërsa dëmet e momentit së bashku me rindërtimin llogariten në 1.1 miliardë euro.

Por, kur fondet u siguruan në konferencën e donatorëve, dhe situata po normalizohej, pandemia ishte ajo që i dha goditjen e radhës financave. Viti 2020 është konsideruar si vit tepër të vështirë për buxhetin e shtetit dhe për bizneset e familjet shqiptare, ndërsa për herë të parë që nga viti 1997 prodhimi i brendshëm bruto është tkurrur në vlera negative.

FMN dhe Banka Botërore vlerësojnë një rënie ndërmjet 7.5 dhe 8.4%, ndërsa kriza që po kalon ekonomia shqiptare, e shkaktuar nga COVID-19 ka çuar në nivele rekord deficitin buxhetor me 600 milionë euro të humbura nga të ardhurat.

Ndërkohë privatët, kryesisht sektorët e shërbimeve të tillë si turizmi, raportojnë humbje në masën e 1.7 miliardë eurove. Për vitin 2021, prioriteti kryesor i qeverisë, është menaxhimi i pandemisë, rindërtimi dhe investimet në infrastrukturë, duke parashikuar një rimëkëmbje ekonomike në vlerën 5.5 qind.

Ekonomia shqiptare ka pësuar goditje të rëndë pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, pasi 202 mijë persona u prekën direkt dhe indirekt, ndërsa dëmet e momentit së bashku me rindërtimin llogariten në 1.1 miliardë euro.

Por, kur fondet u siguruan në konferencën e donatorëve, dhe situata po normalizohej, pandemia ishte ajo që i dha goditjen e radhës financave. Viti 2020 është konsideruar si vit tepër të vështirë për buxhetin e shtetit dhe për bizneset e familjet shqiptare, ndërsa për herë të parë që nga viti 1997 prodhimi i brendshëm bruto është tkurrur në vlera negative.

FMN dhe Banka Botërore vlerësojnë një rënie ndërmjet 7.5 dhe 8.4%, ndërsa kriza që po kalon ekonomia shqiptare, e shkaktuar nga COVID-19 ka çuar në nivele rekord deficitin buxhetor me 600 milionë euro të humbura nga të ardhurat.

Ndërkohë privatët, kryesisht sektorët e shërbimeve të tillë si turizmi, raportojnë humbje në masën e 1.7 miliardë eurove. Për vitin 2021, prioriteti kryesor i qeverisë, është menaxhimi i pandemisë, rindërtimi dhe investimet në infrastrukturë, duke parashikuar një rimëkëmbje ekonomike në vlerën 5.5 qind.

Por, ky janar nuk ka nisur mbarë, pasi goditja e tretë po vjen nga moti, i cili ka prekur qindra-mijëra familje, tokat e të cilëve janë nën ujë, çka për ekonominë përkthehen në një faturë të re financiare.

Fatura

Dëmet nga tërmeti                        985 milionë euro

Rindërtimi                                      90 milionë euro

TOTALI                                           1.08 miliardë euro

      Burimi: UNDP

Parashikimi për ekonominë 2020

BERZH                              -9%

FMN                                  -7.5%

Banka Botërore               -8.4 %

Qeveria                            -6.1%

 

Parashikimi për rritjen ekonomike

2021                                       5.5%

2022                                       4.8%

2023                                       4.5%

 Burimi: Ministria e Financave

Të Fundit