OBSH: Ndotja e ajrit është më e rrezikshme nga sa mendohej më parë – Stop
Lajme, Të Gjitha

OBSH: Ndotja e ajrit është më e rrezikshme nga sa mendohej më parë

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar se ndotja e ajrit është edhe më e rrezikshme nga sa mendohej më parë.

Organizata e vendos ndotjen e ajrit në të njëjtin nivel rrezikshmërie me pirjen e duhanit dhe ushqimin e pashëndetshëm.

Të dhënat tregojnë se vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme vuajnë më shumë, për shkak të mbështetjes në karburantet fosile për zhvillimin ekonomik.

OBSH po u kërkon 194 shteteve anëtare që të ulin emetimet ndotëse dhe të ndërmarrin veprime të menjëhershme mbi ndryshimet klimatike.

Problemi qëndron se lloji më i rëndë i ndotjes, grimcat e vogla të cilat mund të thithen në mushkëri, është tepër i vështirë për t’u ndalur.

Ndotja vjen kryesisht nga shkarkimet e automjeteve dhe ngrohja qendrore e gazit, por grimcat e dëmshme lëshohen në ajër edhe në mënyra të tjera. Këto grimca prodhohen nga ngjyrues, lëngje pastrimi apo tretës, si dhe djegia e karburanteve për prodhimin e energjisë, ngrohjen shtëpiake dhe motorët e automjeteve.

Udhëzimet e reja nga OBSH e përgjysmojnë maksimumin e rekomanduar për ekspozimin ndaj grimcave të vogla, të quajtura PM2.5.

“Pothuajse 80% e vdekjeve të lidhura me grimcat PM2.5 mund të shmangen në botë nëse nivelet aktuale të ndotjes së ajrit zvogëlohen në ato që janë propozuar në udhëzimin e përditësuar” – thotë OBSH.

Ndotës të tjerë përfshijnë ozonin, dioksidin e azotit, dioksidin e squfurit dhe monoksidin e karbonit.

Ndotja e ajrit është e lidhur me sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru, ndërsa tek fëmijët, ajo mund të zvogëlojë rritjen e mushkërive.

“Përmirësimi i cilësisë së ajrit mund të ndihmojë përpjekjet për zbutjen e ndryshimeve klimatike, ndërsa zvogëlimi i emetimeve nga ana tjetër do të përmirësojë cilësinë e ajrit”. Ky ka qënë një nga mesazhet që ka dhënë OBSH.

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *