“Ik, kthehu në vendin tënd të derrave”! Prokuroria gjermane nis hetimet për skandalin e policit ndaj shqiptarit

Policia gjermane ka nisur hetimet pas një videoje që u bë virale në TikTok, ku një oficer policie fyente dhe bënte komente raciste ndaj një shqiptari.

Sipas mediave gjermane, hetimi është bërë i vështirë, pasi 21-vjeçari shqiptar nuk mund të shkojë në Gjermani për të dëshmuar, duke qenë se i është ndaluar hyrja në vend për shkak të dënimit me burg.

Shqiptari do të merret në pyetje në vendin e tij si pjesë e ndihmës juridike ndërkombëtare. Për këtë, prokuroria publike ka kontaktuar me autoritetet shqiptare.

Në fillim të javës së kaluar, personi i dyshuar i prekur ndau një video në TikTok që u përhap me shpejtësi. Ai tashmë e kishte publikuar videon në platformën e internetit YouTube në vitin 2020, por atje kishte pasur shumë pak reagim. Videoja e TikTok tregon një skenë prej tetë sekondash që me sa duket ka ndodhur në Berliner Platz në Giessen.

Aty një polic i thotë një burri: “Ik. Ik mik, ose do ta harroj veten. Kthehu në vendin tënd të derrave.”

Sipas prokurorit ngjarja duhet të ketë ndodhur në vjeshtën e vitit 2020. Ndërkohë, i dyshuari ka thënë se incidenti kishte ndodhur tashmë në vitin 2018. Pyetja se kur është xhiruar video është objekt i hetimit aktual.

Presidenti i policisë Bernd Paul e i quajti deklaratat raciste në video plotësisht të papranueshme.

Ndaj punonjësit të policisë ka filluar procedimi disiplinor. Prokuroria publike ka nisur hetimet për dyshimin fillestar për fyerje dhe nxitje të urrejtjes.

21-vjeçari shqiptar mësohet se ka tërhequr vëmendjen dhe është arrestuar për krime të ndryshme. Nëse është lëshuar një urdhër për t’u larguar nga vendi ose nëse personi në fjalë dëshiron të largohet vullnetarisht nga vendi, zyra e prokurorit publik në përgjithësi do të përmbahet nga zbatimi i mëtejshëm pas rreth gjysmës së periudhës së paraburgimit.

Në këtë mënyrë i burgosuri mund të largohet nga burgu dhe të udhëtojë për në vendlindje. Në të njëjtën kohë, autoriteti hetimor po e nxjerr atë në kërkim për t’u siguruar që ai të vihet re nëse do të hyjë sërish në vend. Në një rast të tillë, ai do të duhet të vuajë pjesën e mbetur të dënimit.

Të Fundit