“Enver Hoxha ishte i ligë “, Yuri Kim: Dëshmi e qartë dhe e tmerrshme burgu politik i Spaç

Ambasadorja e SHBA në Tiranë Yuri Kim ka vizituar kampin e burgut të Spaçit. Diplomatja amerikane shkruan se ky vend është dëshmi e qartë e së keqes së komunizmit dhe Enver Hoxhës.

Sipas Kim Spaçi duhet të ruhet, në përputhje me statusin e tij si monument kombëtar shqiptar, në mënyrë që të kujtojmë ata që vuajtën, të nderojmë ata që luftuan dhe të na kujtojë të gjithëve se nuk duhet të lejojmë që kjo lloj e keqe të ndodhë përsëri.

“Unë u bashkova me disa ambasadorë në një vizitë sot në kampin e burgjeve politike në Spaç (“Njësia e Ri-Edukimit 303”). Ky vend është dëshmi e qartë, e tmerrshme e së keqes – nuk ka fjalë tjetër përveç “së keqes” – të Enver Hoxhës dhe Komunizmit. Ish i burgosuri Zenel Drangu, i cili kaloi 18 vjet në Spaç për arratisjen në Jugosllavi, na tregoi për brutalitetin e përditshëm të shkaktuar ndaj njerëzve atje: rrahjet, puna e skllevërve, ekspozimi ndaj motit ekstrem, dezinformatat, mbjellja e dyshimeve të ndërsjella, aktet e pamenduara të sadizmit – të gjitha i krijuar për t’i zhveshur njerëzve dinjitetin, logjikën dhe shpresën. Spaçi duhet të ruhet, në përputhje me statusin e tij si monument kombëtar shqiptar, në mënyrë që të kujtojmë ata që vuajtën, të nderojmë ata që luftuan dhe të na kujtojë të gjithëve se nuk duhet të lejojmë që kjo lloj e keqe të ndodhë përsëri“, shkruan Yuri Kim.

Të Fundit