“O Zot, mos na lër të arrijmë deri në pikën që duhet të hamë këmbët e pulës”, thotë një burrë që lyp përkrah shitësve të shpendëve në tregun e Gizës.
Egjipti po përballet me një krizë ekonomike të thelluar, një situatë kaq e mprehtë që njerëzit e tij po luftojnë për të ushqyer familjet e tyre, shkruan BBC.
Këshillat më të fundit ushqimore nga shteti sugjeruan gatimin e disa këmbëve të pulës – një pjesë e pasur me proteina e zogut që zakonisht rezervohet si mbetje për qentë dhe macet.
Ky rekomandim ka ngjallur zemërim dhe ka intensifikuar kritikat ndaj qeverisë.
Shumë vende po luftojnë me inflacionin në rritje, por me pak më shumë se 30% në mars, Egjipti është një nga ato që vuan më shumë.
Për shumë njerëz, artikujt që më parë ishin elementë bazë si vaji i gatimit dhe djathi janë bërë luks i papërballueshëm. Disa produkte janë dyfishuar ose trefishuar në çmim brenda muajve.
“Unë ha mish një herë në muaj, ose nuk e blej fare. Blej pulë një herë në javë”, thotë Wedad, nënë e tre fëmijëve rreth të gjashtëdhjetave, teksa kalon nëpër tezga.
Një pjesë e arsyes pse Egjipti po lufton është se ai mbështetet shumë në ushqimin e importuar dhe jo në bujqësinë vendase për të ushqyer popullsinë e tij të madhe prej mbi 100 milionë banorësh.
Mbi 12 muaj vitin e kaluar, paundi egjiptian humbi gjysmën e vlerës së tij kundrejt dollarit amerikan. Pra, në janar, kur qeveria zhvlerësoi përsëri monedhën, kjo e çoi ndjeshëm më të lartë koston e importeve si gruri.