STOP – EMISIONI 30 (SEZONI 2) – Stop
STOP

STOP – EMISIONI 30 (SEZONI 2)

Kucovë, vazhdon ndotja, por aktiviteti rezulton i pezulluar që në maj.
Një ditë më parë “Stop” transmetoi pamje të ndotjes në qytetin e Kucovës nga ana e firmës BP-2014 sh.a. Në emisionin e djeshëm drejtori rajonal i mjedisit Bardhyl Sula pretendoi, se parametrat e ndotjes rezultuar brenda normave pas monitorimit. Por në fakt e kundërta është e vërtetë. “Stop” sjell sot dokumentin e monitorimit, ku rezulton, se kompanisë BP-2014 sh.a, i është pezulluar aktiviteti, që në fund të muajit maj, për shkak të ndotjes.

Rasti i të sëmurit, që kërkon kemp dhe absurdi i një ligji.
“Stop” ka udhëtuar në fshatin Moskuri të Durrësit, për shkak të shqetësimit të Muharrem Caushit, i cili vuan nga skizofrenia.Zija Hysa, personi që ka punuar si infermier në fshat, pasi konstatoi gjendjen e tij, e ndihmoi të bënte dokumentat për të përfituar kemp. Por në përgjigje, Muharremi rezulton “i aftë për punë”. Specialistët pranojnë, se diagnoza e skizofrenisë zgjat gjithë jetën, por kjo situatë nxjerr në pah absurdin e ligjit: që të përfitosh kemp, duhet të kesh qenë i siguruar të paktën 1 vit në 5 vjetët e fundit.

Ish-infermieri i fshatit, Zija Hysa, tregon për sëmundjen e 48-vjeçarit, i cili e njeh mjaft mirë këtë situatë.
Di gjendjen e këtij djalit, që kur është sëmurë. Ka ardhur nga ushtria në vitin 1994. Kishte filluar shenjat e skizofrenisë, domethënë të këndonte rrugës, të ikte, nuk u bindte, nuk punonte, nuk dëgjonte as njerëzit e vet. A ndihmohet a nuk ndihmohet… nuk ndihmohet fare. Ky nuk ka marrë asnjëherë kemp, nuk ka marrë asnjëherë ndihmë ekonomike. E kam shoqëruar vetë deri sa ka marrë fletën e drejtimit për kemp tek Shëndeti Mendor. I ka bërë të gjitha vizitat, ka marrë skizofreni në diagnozë.  Në 2015 shkuam për komision, megjithëse sëmundja e tij kishte shkuar përpara, doktori i Sigurimeve Shoqërore nuk i ka dhënë kemp se thotë që është i aftë. E gjithë familja është e sëmurë.

Mashtrimi me sigurimet i DAR Tiranë,-Histori e trishtë varfërie në Picallë.
“Stop” nxjerr edhe njëherë në pah mashtrimin e DAR Tiranë. Pasi transmetuam faktin, se DAR kishte borxh në sigurimet shoqërore dhe shëndetësore, në këtë drejtori, është bërë një mbledhje informale përgënjeshtruese. Por “Stop” publikon borxhin me datën e sotme.
25 kilometra larg Tiranës, në fshatin Picallë, jeton në kushte të vështira familja Qershori. 7 anëtarët e saj ngrysen e gdhihen me frikën, se banesa mund t’i zerë brenda. Fëmijët bëjnë një orë në këmbë për të shkuar në shkollë.

Previous ArticleNext Article

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *