“Të ndalet turizmi në oqean”, paralajmërimi i shkencëtarit që i mbijetoi zhytjes

Michael Guillen, një shkencëtar, gazetar dhe autor i cili ishte korrespondenti i parë televiziv që raportoi nga Titaniku, tha se ai mendon se turizmi oqean duhet të ndalet pas vdekjes së pesë njerëzve në bordin e zhytësit Titan.

Guillen i mbijetoi një zhytjeje të rrezikshme në vitin 2000, kur thotë se nëndetësja në të cilën ndodhej u kap nga një rrymë nënujore, duke shkaktuar një përplasje me helikën e Titanikut.

Ai tha se ka dy arsye kryesore për të bërë një pauzë, bazuar në përvojën e tij.

“Së pari, deti është i rrezikshëm. Ky nuk është një shesh lojërash. Ujërat e Atlantikut të Veriut janë të errët, janë të ftohtë; ata thjesht duan të të gëlltisin nëse bën gabimin më të vogël”, tha ai në një intervistë për CNN.

“Së dyti, ajo që hoqa nga udhëtimi im atje ishte se kjo nuk është thjesht një mbytje anijeje. Unë zbrita atje duke menduar se thjesht do të raportoja për një anije të mbytur, por ajo që më goditi – veçanërisht në atë moment ishte që njerëzit humbën jetën. Burra, gra dhe fëmijë. Më shumë se 1000 prej tyre. Ky është vendi i tyre i fundit i pushimit. Ky është terren i shenjtë”, tha ai.

“Unë mendoj se duhet të ndalojmë, të kuptojmë se çfarë ka ndodhur në mënyrë që të mund ta rregullojmë atë në të ardhmen, por gjithashtu të mendojmë për rrezikun dhe të mendojmë për shenjtërinë e këtij vendi. Nuk është një gëzim. Nuk është një destinacion Disneyland”, shtoi ai.

Të Fundit