Larja e frutave dhe perimeve nuk largon pesticidet dhe rreth 20 për qind e këtyre ushqimeve përmbajnë nivele të pesticideve që paraqesin “rreziqe të rëndësishme” për shëndetin, sipas studimit të fundit të publikuar në revistën Nano Letters të Shoqatës Kimike Amerikane.
Revista “Consumer Reports” njoftoi në maj se 20 për qind e frutave dhe perimeve të testuara përmbanin mbetje pesticidesh në nivele që paraqesin “rrezik të rëndësishëm” për shëndetin e konsumatorëve.
Është raportuar se kontaminimi me pesticide u vu re se u zvogëlua kur u hoq lëkura e mollës së bashku me shtresën e tulit.
Rreziqet shëndetësore të shkaktuara nga pesticidet janë dokumentuar në disa studime, por shumica e tyre kanë të bëjnë me ekspozimin profesional dhe jo me dietën.
Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave pretendojnë se mbetjet e pesticideve në ushqim në përgjithësi nuk paraqesin rrezik për shëndetin, për sa kohë që janë brenda kufijve ligjorë.
Të dyja agjencitë kanë monitoruar nivelet e mbetjeve të pesticideve në ushqim për dekada, duke publikuar raporte vjetore për këtë çështje.
Raporti i fundit i USDA-së për pesticidet thotë se 99 për qind e ushqimeve të testuara kishin mbetje brenda kufijve ligjorë, duke i bërë ato të mos rrezikojnë shëndetin për konsumatorët.
Kjo ndryshon nga gjetjet e revistës Consumer Reports, e cila zbuloi se kufijtë për nivelet e pesticideve të përdorura nga qeveria ishin shumë të larta.
Më shumë se 72 për qind e më shumë se 10,000 mostrave të ushqimit kishin mbetje të pesticideve të zbulueshme, tha USDA.