Studimi i Oxford: Politikanë jetojnë më gjatë se populli

Politikanët jetojne më gjatë sesa populli i tyre, tregon një studim i ri.

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit kanë shqyrtuar të dhënat shëndetësore nga 11 vende dhe të 57,500 politikanë që nga fillimi i shekullit të 19-të.

Në të 11 vendet, politikanët aktualisht kanë një jetëgjatësi mesatare që është 4.5 vjet më e gjatë se e popullatës që përfaqësojnë.

Jetëgjatësia ndryshon sipas vendit, duke filluar nga rreth tre vjet në Zvicër deri në 7.5 vjet në Itali.

Rezultatet mund të jenë për shkak se politikanët që zakonisht fitojnë paga shumë mbi nivelin mesatar të popullsisë, gjë që mund të ndikojë në kujdesin shëndetësor.

Për shembull, në Mbretërinë e Bashkuar, paga bazë vjetore për një deputet nga 1 Prilli 2022 është 84,144 £. Kjo krahasohet me një pagë mesatare të vlerësuar në Mbretërinë e Bashkuar prej 24,600 £.

Autorët e studimit thonë se politikanët janë ‘një grup elitar’ që aktualisht kanë një avantazh ‘shumë të lartë’ mbijetese krahasuar me pjesën tjetër të popullsisë.

MESATARA E JETËSISË SIPAS VENDIT

Itali – 7.5 vjet
SHBA – 7 vjet
Francë – 6 vjet
Gjermani – 4.5 vjet
Kanada – 4 vjet
Zelanda e Re – 4 vjet
Austri – 4 vjet
Australi – 3.5 vjet
Holandë – 3.5 vjet
MB – 3,5 vjet
Zvicra – 3 vjet

“Studimi ynë është më i madhi deri më sot për të krahasuar shkallën e vdekshmërisë dhe jetëgjatësinë e politikanëve me ato të popullsisë së përgjithshme të përputhur me moshën dhe gjininë,” tha Dr Laurence Roope në Qendrën Kërkimore të Ekonomisë Shëndetësore të Universitetit të Oksfordit.

“Rezultatet tregojnë se avantazhi i mbijetesës së politikanëve sot është shumë i lartë në krahasim me atë të vërejtur në gjysmën e parë të shekullit të 20-të.”

Sipas studiuesve, ka pasur shumë interes nëse disa profesione ‘elitare’ me status të lartë, si politika, lidhen me një shëndet më të mirë.

Deri më tani, studimet që kanë krahasuar shkallët e vdekshmërisë midis politikanëve dhe popullsive që ata përfaqësojnë janë fokusuar zakonisht në një ose disa vende.

Për studimin e ri, Dr Roope dhe kolegët mblodhën informacione për politikanë nga 11 vende të zhvilluara – Australia, Austria, Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Holanda, Zelanda e Re, Zvicra, MB dhe SHBA.

Të dhënat e kombinuara përfshinin 57,561 politikanë, nga të cilët 40,637 kishin vdekur.

Studiuesit ishin në gjendje të analizonin të dhënat për të 11 vendet për të paktën 69 vjet – duke përfshirë periudhën midis 1945 dhe 2014.

“Përveç kësaj, për disa vende, ne ishim në gjendje të analizonim periudha edhe më të gjata – p.sh. ne kishim 200 vjet të dhëna për Francën (1816-2016),” tha Dr Roope për MailOnline.

Të Fundit