Kuzhina italiane e para në botë që njihet si trashëgimi botërore nga UNESCO

Kuzhina italiane është zyrtarisht gastronomia e parë në botë që shpallet trashëgimi botërore nga UNESCO. Ky vlerësim i rëndësishëm i jep Italisë një armë të fortë për të mbrojtur traditën e saj kulinare nga imitimet dhe keqpërdorimet.

Lajmin e konfirmoi kryeministrja italiane Giorgia Meloni, e cila e quajti këtë arritje një nder për identitetin dhe kulturën italiane. Vendimi vjen në fund të një fushate trevjeçare të Ministrisë së Bujqësisë, që synonte të mbrojë mënyrën tradicionale të kultivimit, korrjes, gatimit dhe shërbimit të ushqimit italian.

Në propozimin zyrtar, Pier Luigi Petrillo thekson se gatimi në Itali nuk është thjesht për të ushqyer trupin, por një ritual i përditshëm i pasur me histori, simbolikë dhe teknikë.

Italia prej vitesh lufton kundër fenomenit të “ushqimit italian të falsifikuar”, një problem që përfshin produkte joautentike, etiketa mashtruese dhe përdorimin e emrave që tingëllojnë italisht. Shteti ka ndërmarrë hapa edhe kundër prodhimit të vajit të ullirit të rremë dhe produkteve që përpiqen të shiten si italiane pa qenë të tilla.

Ministri i Bujqësisë, Francesco Lollobrigida, e përshëndeti vendimin e UNESCO-s duke theksuar se ai do të ndihmojë në ruajtjen e traditës dhe në rritjen e vlerës së produkteve dhe territorit italian.

Italia ka dhënë edhe më parë kontribute të rëndësishme në listën e trashëgimisë kulturore jomateriale, si: artin e kambanës manuale (2024), këndimin operistik (2023), kërkimin e tartufit (2019), përgatitjen e picave napolitane (2017), si dhe ceremonitë e strukturave procesionale të mbajtura mbi shpatulla (2013).

Të Fundit