24 maji, Dita Botërore e Skizofrenisë

Skizofrenia ёshtё njё nga sёmundjet mё tё rёnda tё shёndetit mendor.

Kjo sёmundje nёnkupton njohje të gabuar tё realitetit, si tё ​​​​​​​brendshёm dhe atё të jashtёm, gjatё tё cilit personi i prekur reagon nё mёnyrё qё dёmton jetёn e tij/saj. Kjo njohje e gabuar e realitetit ёshtё thelbi i sёmundjes dhe qё manifestohet me çrregullimet e perceptimit, tё mendimit, emocioneve, tё folurit dhe aktivitetit fizik.
Shkaktari i skizofrenisë është ende i paqartë.

Disa teori në lidhje me shkaktarin e kësaj sëmundje përfshijnë: gjenetikën (trashëgimia), biologjinë (mosbalancimi në kiminë e trurit), ose infeksionet virale dhe çrregullimet imune.

Skizofrenia prek rreth 0.3-0.7% të popullsisë së përgjithshme ose 21 milionë njerëz në mbarë botën (rreth një në çdo 285 njerëz).

Nëse se jeni duke u përballur me simptoma të cilat i takojnë kësaj sëmundje, apo edhe jeni i/e diagnostikuar, atëherë kërkoni ndihmën e mjekut specialist, në këtë rast psikiatrit.

 

Të Fundit