Ministri spanjoll: Duhet të hani më pak mish për të kufizuar krizën klimatike

Të ngrënit më pak mish do të luajë një rol kyç në ndihmën e Spanjës për të zbutur efektet e emergjencës klimatike, për të ngadalësuar procesin e shkretëtirëzimit dhe për të mbrojtur industrinë e saj jetike të turizmit, ka thënë ministri i çështjeve të konsumatorit të vendit.

Alberto Garzón tha se njerëzit në Spanjë duhet të kuptojnë ndikimin e madh që ngrënia e mishit – veçanërisht mishi i viçit të rritur në megafermat industriale – kishte në mjedis dhe të ndryshonin zakonet e tyre të të ngrënit në përputhje me rrethanat.

“Njerëzit këtu e dinë për rolin që luajnë gazrat serrë në ndryshimin e klimës, por ata priren ta lidhin atë me makinat dhe transportin,” tha Garzón për Guardian.

“Vetëm kohët e fundit të gjithë filluan të shikojnë ndikimin e zinxhirit të konsumit të kafshëve dhe, veçanërisht, ndikimin e mishit të viçit. Vendet e tjera ishin mjaft të avancuara në këtë drejtim, por në Spanjë ka qenë një tabu.”

Ministri vuri në dukje gjithashtu një raport të fundit që zbuloi se 20 kompani blegtorale janë përgjegjëse për më shumë emetime të gazeve serrë sesa Gjermania, Britania apo Franca.

Ai vuri në dukje se mesatarisht spanjolli ha më shumë se 1 kg mish në javë edhe pse agjencia ushqimore e vendit rekomandon që njerëzit të hanë midis 200 g dhe 500 g dhe se Spanja ha më shumë mish se çdo vend tjetër i BE-së, duke therur 70 milionë derra, lopë, dele, dhi, kuaj. dhe zogjtë çdo vit prodhojnë 7.6 milion ton mish.

Thirrjet e tij u tallën dhe u hodhën poshtë – jo më pak nga partnerët e tij në qeveri. Ministri i bujqësisë tha se sektori i bujqësisë po i nënshtrohej “kritikave thellësisht të padrejta kur meritonte respekt për punën e ndershme që bën si për ushqimin ashtu edhe për ekonominë tonë”, ndërsa kryeministri, Pedro Sánchez , u duk se tallej me sugjerimin, duke thënë : “Duke folur personalisht, një biftek mesatarisht i rrallë është i vështirë për t’u kundërshtuar.”

Të Fundit